Yumurta Dondurma Nedir?

Yumurta Dondurma ( Oosit Freezing ) Nedir ?

Günümüzde tüp bebek teknolojisinin gelişmesi ve  ilerlemesi ile  yumurta dondurma işlemi sayesinde  kadının yumurtaları toplanarak ileride çocuk sahibi olmak üzere saklanması mümkün hale gelmiştir.

Yumurta dondurma işlemi, en genel tanımıyla kadın yumurtalarının gelecekte kullanılabilmesi ve böylelikle kadının ileride de doğurganlığının korunması amacıyla dondurularak saklanması işlemidir. Oosit freezing(oocyte freezing) ismi ile  de  bilinen yumurta dondurma işleminin öne çıkan özellik yumurta hücresinin işlemin yapıldığı dönem itibarıyla sahip olduğu biyolojik  ve morfolojik yapısının maksimum  korunmasını sağlamasıdır.Dondurulmuş yumurtaların çözüldukten sonra canlılığını koruması ve erkek üreme hücresi olan spermi  dölleme yeteniğini koruması dondurma teknolojilerinde en önemli hususdur.

Tüp bebek yönteminde olduğu şekilde toplanan, vücudun en büyük hücresi(125 mikrometre) olan yumurtalar, sıfır derecenin altında  nitrojen ile soğutulur ve dondurulur. Böylece, annenin dondurma işlemi gerçekleştiğindeki yaşı ve üreme özelliklerinin korunması ile birlikte sağlıklı gebelikler amaçlanır.

Tüp bebek yumurta dondurma teknikleri nelerdir?

İki türlü yumurta dondurma tekniği vardır.

1-Kontrollü yavaş dondurma(slow  freezing)

2-Ultrahızlı soğutma-vitrifikasyon

Bir çok merkezde vitrifikasyon kullanılmaktadır.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işlemi için  adet  döneminde anne adayına yaklaşık 10-14 gün süren ilaç tedavisi(GONADOTROPİNLER) uygulanır ve yumurtalıkların düzenli olarak uyarılması sağlanır.İlaç kullanılırken  yumurtalıkların büyümesi ultrason yardımıyla takip edilir. Yeterli büyüklüğe ulaşan yumurtalar toplanır  özel işlemlerden geçirtilerek  -196 derecedeki sıvı nitrojen içeren tanklara yerleştirilerek dondurulur.

Yumurta toplama işlemi(OPU) tüp bebek tedavisinde olduğu gibi  genel anestezi altında yapılır.

Yumurta Dondurma İşlemi Neden ve Kimlere Yapılır?

.Onkolojik   Nedenler                                                           

-Cerahi

-Kemoterapi

-Radyoterapi

-Kombine

.Onkolojik olmayan nedenler

-Erken over yetmezliği(POF)

-Otoimmun hastalıklar

-Genetik nedenler(BRCA,Turner vb)

-Enfeksiyon

-Anneliğini ertelemek isteyen kadınlar

-Ailesinde erken menopoz hikayesi olanlar

Yumurta Dondurma İşlemi Kaç Yaşında Yapılmalı?

ASRM (American Society for Reproductive Medicine – Amerikan Üreme Tıbbı Birliği) ,ESRM(European Society of Human Reproduction and Embryology)tarafından rutin olarak uygulanabilecek bir yöntem olarak bildirilmiş olan yumurta (oosit) dondurma işlemi, mevcut durumda gebe kalması mümkün olmayan ya da risk teşkil eden veya ileri bir dönemde anne olmak isteyen kadınların başvurabildiği bir yöntemdir.Üreme çağında ve üreme potensiyeli olan dondurulacak kadar yeterli sayıda yumurtası olan bayanlar bu yönteme başvurabilirler.

Yumurta dondurma işlemi ne kadar sürer?

İşlem öncesi hazırlık süreci de göz önüne alındığında yumurta dondurma programı, yaklaşık 12-15 gün sürer.

Yumurta dondurma işlemi yumurtalara zarar verir mi?

V itrifikasyon(dondurma) ilk olarak 1985 yılında tanımlanmıştır.Dünyada dondurulmuş yumurtadan ilk bebek 1999 da doğmuştur.

Yumurta dondurma işlemi ile yumurta hücresi  içindeki moleküler yapının ve metabolizmanın kısa süreliğine durdurulması amaçlanır. Yumurta hücresinin şekilsel ve işlevsel özelliği korunmaktadır. Vitrifikasyon gibi güncel teknikler ile yapılan dondurma uygulamalarında, hücrenin ölmesine neden olan buz kristallerinin oluşumu engellenmekte ve hücreler, sıvı azot içinde canlılığını kaybetmeden saklanabilmektedir.

Dondurulan yumurta ne kadar süreyle saklanır?

 Dondurulan yumurtaların 5 yıl süreyle saklanması mümkündür. İsteğe göre, bu süre uzatılabilir.

Yumurta dondurma işlemi bakirelerde nasıl yapılır? Bekaret kaybedilir mi?Bekarlarda yumurta dondurma  nasıl olur?

Yumurta toplama işlemi genellikle vajinal yol ile yapılır. Bu nedenle zar yapısının ultrason girişine izin verip verilmediğine bakılır, gerekirse kızlık zarı açılabilir. Öte yandan karından yapılan yumurta toplama işlemi, organ yaralama riski olduğu için çok tavsiye edilmez.

Yumurta dondurma ücreti ne kadar?

Yumurta dondurma fiyatları 2022 itibariyle Türkiye'nin çeşitli illerinde farklılık göstermekltedir.Fiyatlar içinde bulunulan döneme göre değişkenlik gösterir zira yumurta dondurma işlemi kapsamında kullanılmakta olan ilaçlar dolara endekslidir. Kullanılan ilaç dozu hastadan hastaya değisebilir.Buda maliyeti etkiler.

Yumurta dondurma işleminden hariç hastalar, dondurulmuş yumurtaların güvenilir laboratuvarlarda saklanması için de belirli bir ücret ödemek durumundadırlar ancak bu ücretin işlem maliyetiyle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu belirtebiliriz.

Fiyat için tel:02667133327

Kaç yaşında yumurta dondurulur?

Yumurta dondurma işleminde ergenlik ile beraber 40 lı yaşlara kadar heryaşta yapılabilir.

Tüp bebek Yumurta dondurma süresi ne kadar?

Vitrifikasyon (hızlı dondurma) yöntemiyle yumurtalar dondurulur ve -196 derecede sıvı azot tanklarında hasta çocuk sahibi olmayı düşünene kadar yasalar gereği 5 yıl boyunca saklanır.

Saklama süresinin 1 yılı aşması halinde yumurtaları dondurulan kişi tekrar imzalı dilekçe ile onay vermelidir. Eğer saklama süresi 5 yılı aşacaksa da saklama olayını gerçekleştiren tüp bebek merkezi sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığına özel bir dilekçe ile onay sürecini sağlar.

Yumurta dondurma SGK karşılıyor mu?

 

Yumurta dondurma yaptıranlar yan etkileri  işlemin riskleri nelerdir?

Yumurta dondurma işleminin kişiye herhangi bir dezavantajı olmamaktadır. Sadece çok nadir olsa da ilaca karşı alerjik reaksiyon, karın şişliği, enfeksiyon ya da cerrahi işleme bağlı olarak kanama gibi problemler görülebilir. Bu yan etkiler çok az görülen durumlardır

Yumurta Dondurma Bursa Balıkesir

Bebek sahibi olmayı şuan için düşünmüyorsanız yumurta dondurma işleminden yararlanabilirsiniz. İşlemin yapılması için Balıkesir Bandırma  kliniğim ile irtibata geçebilir, yapılacak işlemler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır? nasıl olur? nasıl oluyor?

Yumurta dondurma süreci  yumurtasını dondurmak isteyen kişiye yapılan tetkiklerle başlar. Bu kapsamda öncelikle pelvik ultrason muayenesi yapılır, hastadan kan alınarak tahlile gönderilir. Altta tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık yoksa ve tüm koşullar uygunsa hastaya âdetinin 2’nci ya da 3’üncü gününde hormon ilaçları (gonadotropin) verilmeye başlanır.

Yumurta dondurma işleminde miktarca fazla sayıda yumurta toplanması esas olduğundan bu amaca yönelik hormon ilaçları kullanılmaktadır. Bu amaçla, ilk aşamada iğneler ile mevcut  küçük foliküllerin(içinde yumurta mevcut) büyütülmesi gerekir. Toplam 8-10 gün süren bir iğne ve ultrason muayeneleri sürecin başlangıcıdır. Olgunlaşan yumurtaların  çatlamasını engellemek için hastaya antagonist ilaç ilave edilir. Yaklaşık 7-10 gün boyunca devam eden bu süreçte hasta yakından takip edilir.

Daha sonra gerekli sayı ve boyuta ulaşan yumurtaların son olgunluğu için çatlatma iğnesi yapılır (folikül 18-20 mm ulaştığında) ve yumurtalar 34-36 saat sonra toplanır. Yumurta toplama işlemi, hasta sedasyon altındayken, tek tek, kateter kullanılarak yapılır.

Yumurta dondurma işlemi başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

--Yumurta toplanan kadının yaşı
--Toplanan yumurta sayısı,
--Yüksek standart da hizmet veren tüp bebek laboratuarı,
--Hasta dostu düşük doz yumurta büyütücü ilaç protokolleri kullanımı,

Dondurulan Yumurtaların Çözülmesi  ile doğan bebekler nasıl?

Dondurulmuş yumurtalar kadın anne olmak istediği ya da anne olmasına engel teşkil eden durum ortadan kalktığında çözdürülür, baba adayının spermiyle laboratuvar ortamında birleştirilir. Oluşturulan embriyo, kadının rahmine transfer edilir. Yani tüp bebek işlemleri uygulanır.

Dondurulmuş bir yumurtanın çözdürülüp laboratuvar ortamında embriyo hâline getirilmesi ve rahme transfer edilmesiyle gerçekleşmiş bir gebelikte, genellikle bebekte doğumsal ya da genetik hastalıklara rastlanmamaktadır.Gebeliğin seyride normal gebelik gibidir.

Yumurta dondurma işlemi bakirelerde nasıl yapılır? Bekaret kaybedilir mi? Bekar bir kadın yumurta dondurabilir mi?bekarlardayumurta dondurma nasıl olur?

Bakirelerde Yumurta Dondurma

Ergenliğe ulaşmış her kadın, yumurta dondurma işlemi yaptırmak için uygun yaşta sayılır. Evli çiftlere genellikle Tüp Bebek tedavisi uygulanırken ileride anne olmak isteyen bekâr bir kadın yumurta dondurma işlemine başvurmaktadır.

Genellikle yumurta dondurma işlemi kapsamında yapılacak muayene için rahme ve toplanacak yumurtalara vajinal yoldan ulaşmak tercih edilir çünkü bu yol çok daha kolaydır ve sorun yaratmaz. Bakire bir kadın, yumurta dondurma işlemi için kızlık zarının bozulmasına yol açması muhtemel bu işlemleri reddedebilir. Bu tür durumlarda işlem karından yapılacak ultrason (abdominal ultrason) ve yumurta toplama yöntemleriyle yürütülebilmektedir ancak başvurulan bu mecburi yöntemin daha zor ve sorun yaratma potansiyelinin yüksek olduğu bilinmelidir.

 

Yumurta Dondurma ( Oosit Freezing ) Nedir ?

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta Dondurma İşlemi Neden ve Kimlere Yapılır?

Yumurta Dondurma İşlemi Kaç Yaşında Yapılmalı?

Yumurta dondurma işlemi ne kadar sürer?

Yumurta dondurma işlemi yumurtalara zarar verir mi?

Dondurulan yumurta ne kadar süreyle saklanır?

Yumurta dondurma SGK karşılıyormu?

Yumurta dondurma fiyatları 2022

oocyte freezing  turkey  price

yumurta donasyonu yapanlar yaptıranlar gebelik ile hamile kalanlar fiyat fiyatı fiyatları yaptıranlar tutmayanlar turkiye balıkesir sperm donasyon